News

Staffordshire Bull Terrier


Informasjon om Staffordshire Bull Terrier

Bildet viser vår Staffordshire Bull Terrier "Leika" (ca. 6 måneder gammel) med en 6 uker gammel Dogo Canario valp.

Rasens egenskaper

Fra Staffordshire Bull Terrierens tidligere dager har den moderne hund fått sin ukuelige modige karakter, høy intelligens og hårdnakkethet. Dette sammen med dens hengivenhet mot mennesker og mot barn i særdeleshet, dens rolige vesen når den ikke er i arbeide og dens pålitelige stabilitet, gjør den til en særdeles god hund til mange formål. Selv om den gamle kampgløden er svekket vil en riktig Staffordshire Bull Terrier, lik mange andre terriere ikke kunne motstå provokasjon fra andre hunder.

 

Familiehund

Staffordshire Bull Terrier er en fortreffelig familiehund. Rasens vesen er en hund med mye energi og mye selvsikkerhet. I tillegg er Staffordshire Bull Terrier en ukomplisert hund som kan være noe voldsom i lek med andre hunder. Leken er da ofte noe røffere så om de andre hundene er små raser, så er det greit å passe på at leken ikke er for voldsom.

Staffordshire Bull Terrier er kjent for å være en hund som går spesielt bra ilag med barn.

 

Nybegynnerhund

Staffordshire Bull Terrier er en nok så ukomplisert hund slik at den også regnes som egnet for nybegynnere. Aftenposten laget et lite videoklipp om rasen. Administrerende direktør i NKK, Trine Hage, uttaler seg om Staffordshire Bull Terrier i videoklippet og betegner rasen som en flott nybegynnerhund.

For en nybegynner anbefaler vi derimot alltid å ta et valpekurs og grunnkurs på en hundeskole, slik at man lærer seg det grunnleggende om hundehold.

Er Staffordshire Bull Terrier en hund som vokter huset og familien?Nei. En Staffordshire Bull Terrier er ikke noe vakthund og har lite vaktinstinkt i seg.

Rasens forfedre har blitt avlet for hundekamp eller for å jakte rotter. Etter at hundekamper ble forbudt så ble disse hundene ofte brukt i konkurranser, der det gikk ut på hvem av hundene som kunne drepe mest mulig rotter innen en viss tid.

Mye av instinktet for kampviljen mot andre hunden har heldigvis dempet seg gjennom målrettet avl. Men noe er igjen slik at en Staffordshire Bull Terrier ikke gå av veien for å slåss med en annen hund om den blir utfordret. Det er av den grunn viktig med tidlig sosialisering med andre hunder slik at Staffordshire Bull Terrier ikke blir aggressiv mot andre hunder.

I forhold til vaktinstinket så ligner Staffordshire Bull Terrier mye på sine nærmeste slektninger: Amerikansk Staffordshire Terrier, Pit Bull Terrier, Engelsk Bulldog, Fransk Bulldog og Bull Terrier. Alle disse raser har til felles at de ikke vokter noe særlig. I praksis vil det si at de vil slippe inn en innbruddstyv, om tyven kommer med en pølsebit. I forhold til beskyttelse av personer vil disse rasene være like lite egnet. Om noen ønsker seg en hund som beskytter huset og sin flokk (sin familie) så egner seg andre raser langt bedre:

Dogo Canario (vi driver oppdrett på Dogo Canario), Rottweiler (en brukshund og vakthund), Dobermann (en krevende rase og kun for hundevandte personer), Schäferhund (en flott brukshund og vakthund), Cane Corso, Belgisk Fårehund, Boxer, Bullmastiff, Grand Danois, Napolitansk Mastiff, Sentralasiatisk Ovtcharka (en krevende hund for hundevandte personer) og flere andre raser. Det finnes også en rekke små hunderaser som egner seg godt som «varselhunder» pga. at de begynner å bjeffe (varsle) for nesten enhver ting som skjer i område.

For sikkerhets skyld vil jeg her opplyse om at følgende raser ikke kan innføres eller avles på i Norge i forhold til hundeloven:
- Amerikansk Staffordshire Terrier
- Pit Bull Terrier (ikke godkjent som rase av FCI og NKK)
- Dogo Argentino
- Tosa (også kalt Tosa Ino)
- Fila Brasileiro
- Tsjekkoslovakisk ulvehund
- Saarloos ulvehund

Den sistnevnte rasen har mattilsynet ikke listet opp på listen over hunder som ikke kan innføres til Norge eller avles på, men de er ifølge loven allikevel forbudt å innføre til Norge. De to siste hunderasene er ulvehybrider som også går inn i «forbudslisten».

Det finnes også flere andre ulvehybrider som for eks. Amerikansk Tundra Schäfer, Lupo Italiano og Wolamute, men disse er ikke godkjent av FCI og NKK og også forbudt å innføre til Norge. Hundeblandinger der noen av de ovenfor nevnte rasene er innblandet er også forbudt å innføre til Norge.

NKK jobber for å få fjernet denne «forbudslisten». Jeg er helt enig med NKK i dette. Men samtidig synes jeg at man burde ha et hundesertefikat som krav for å kunne holde hund – uansett hunderase.

Litt historikk om Staffordshire Bull Terrier

Frem til omkring 1870 var «Bull- og Staffordshire Bull Terrier» en rase i Storbritannia. Fra da begynte et avlsarbeide som etter en tid resulterte i to raser, nemlig Bull Terrier og Staffordshire Bull Terrier.

I Staffordshire var hundekamper meget populære og Bull Terrieren ble blandet med andre hunder. Etterhvert ble disse kamp-terrierne kalt Staffordshire Bull Terrier. Til tross for at hundekamper ble forbudt fortsatte disse i noen år fremover i Staffordshire. Det ble ikke gjort noe for å standardisere rasen, mot og utholdenhet betydde alt.

I årenes løp hadde det utviklet seg tre forskjellige typer. En stor, men likevel ganske lett og rask, en mindre med smalere hode og mer terrier-lignende, og en tung, bred og temmelig bulldogpreget.

I 1935 var det blitt så mange problemer med politiet om hundekampene at det som et alternativ ble arrangert utstillinger for Staffordshire Bull Terrier. Det ble skrevet en standard for rasen som ble anerkjent av den engelske kennel klubb høsten 1935 og dette året ble også den første raseklubben stiftet.

Her er rasestandarden på Staffordshire Bull Terrier.

Staffordshire Bull Terrier og helse


Kilde: Staffordshire Bull Terrier raseklub i Norsk terrier klub

Nedenfor er en oversikt over helseproblemer som raseklubben har lagt ut på sine nettsider. Jeg vil på det sterkeste anbefale enhver valpekjøper å være kritisk til hvor og hvem man kjøper en valp fra. Alle hundevalper er «nydelige og søte» men det er viktig at man velger en valp fra friske foreldre. Men selv de friskeste foreldredyr kan få en eller flere valper som kan få forskjellige helseproblemer etter hvert. Men det finnes noen sykdommer som er arvelige til en viss grad og derfor er det alltid viktig å velge en valp fra friske foreldredyr.

Nedenfor er det en oversikt over helseplager/sykdommer som til en viss grad kan være arvelige:

HD (Hofteleddsdysplasi)   Mer informasjon om HD finnes her

AD (Albueleddsartrose (AA), også kalt albueleddsdysplasi (AD)

Tenner

Allergi

Demodikose

L2hga & HC

ØyelidelserDenne tegningen viser størrelsesforskjellen mellom Staffordshire Bull Terrier og Dogo Canario.