header photo

naturvern.com

Biologisk myggfjerning via vern av fugler og flaggermus

Forside

Ny nettside med inkludert nettbutikk lages 

Naturvern.com lager en helt ny nettside som inkluderer nettbutikk og til dels nye og bedre varer. 

Nettbutikken og nettsiden er ferdig til 01. mars 2016.

 


                

Anti mygg pakker 

I noen områder kan mygg og knott være en plage for lokalbefolkningen og turistene.
 • Pga. stor etterspørsel har vi nå laget to forskjellige "anti mygg pakkeløsninger" for en biologisk beskjempelse av myggplagen.



  Denne "Anti mygg pakken" inkluderer følgende:

 • 2 x fuglekasser til fluesnappere
 • 1 x fuglekasse  til grå fluesnapper
 • 1 x halvåpen fuglekasse
 • 2 x flaggermuskasser I.





Denne store"Anti mygg pakken" inkluderer følgende:

 • 3 x fuglekasser til fluesnappere
 • 1 x fuglekasse til grå fluesnapper
 • 1 x halvåpen fuglekasse
 • 1 x stor flaggermus kolonikasse
 •  



     

  NYHET: Ekorn fødekasse

  Ekorn fødekassen har to inngangskull.

  Ekorn er utbredt i skogstrøk over hele landet. Det er vanligvis aktivt om morgenen og sent på kvelden. Midt på dagen hviler det i hiet sitt for å unngå varme og fugler. Om vinteren er hvilen om dagen kortere. Hvis været er dårlig, kan ekornet bli i hiet sitt i flere dager i strekk. Ekornet er lite sky overfor mennesker, derfor er det et av de skogsdyr vi ser oftest. Ekornet lager reir av ris og kvister, eller det overtar andre reir og fuglekasser, gjerne etter store fugler. Dyret bygger helst reiret sitt i hulrom i trær, men reiret kan også være frittliggende. Om det settes opp en kasse som spesielt er tiltenkt ekorn, så tar de gjerne i bruk denne.

  Her er ekorn fødekassen

   


           

  NYHET: Tegninger på fuglekassen

  Om det skulle være ønskelig, så tegner vi gjerne en morsom tegning, navn eller husnummeret på fuglekassen.

  I steden for å sette opp et vanlig husnummer på husveggen kan det være vakkert med en fuglekasse med et tall på. Eller om onkel Ole har bursdag så kan "Onkel Ole 50 år" på fuglekassen være noe helt personlig. "Her bor familie Hansen" eller noe annet kan også være en fin dekorasjon på husveggen eller ved inngangsdøren.

  Om det er en spesiell tegning man vil ha på fuglekassen så er det bare å sende denne tegningen på email til post@naturvern.com så kan vi gi en tilbakemelding på om vi kan tegne denne. En tegning på fuglekassen koster kr 100,-.

  På bildet til venstre er tegningen av en fugl på vår nye Spurve kolonikasse.

  Andre nyheter er vår Linerle & Fossekall fuglekasse og Gjerdesmett fuglekasse.

       


  Nå har vi designet en ny type flaggermuskasse

  Nå har vi fått designet og laget en ny type flaggermuskasse 

  Inntil nå hadde vi to forskjellige flaggermuskasser: Den vanlige lille flaggermuskassen som er enkelt utformet og den store Flaggermus kolonikassen. Nå har vi fått designet en ny variant. Vi har kalt den for «Flaggermuskasse II.» mens vi nå kaller den første flaggermuskassen for «Flaggermuskassen I.»

  Alle typer flaggermus er fredet i Norge og står på rødlisten over utrydningstruete arter. Ved å sette opp flaggermuskasser bidrar man aktivt til å ivareta dette nyttedyret, slik at man aktivt bidrar til naturvern. Flaggermus er meget effektive myggjegere. Mens fluesnapperen jager mygg og knott på dagtid så jakter flaggermus på mygg og knott på kveldstid og nattestid.

  Denne flaggermuskassen har følgende:

  Flaggermuskassen er malt i 3 strøk med sort kvalitetsmaling som beskytter treverket og har god fargestabilitet. I tillegg motvirker denne   malingen dannelsen av svertesopp på treoverflaten.

  Flaggermuskassen er av massivt furutre som er skrudd, limt, slipt og kun av 100% naturlig tre innvendig.

  Det følger med skruer og feste, slik at rugekassen enkelt kan monteres mot husveggen eller andre rette overflater

  Kassen er malt i sort, slik at solstrålene varmer bedre, siden faggermus liker varme.

  Flaggermuskassen II. lettvindt åpnes på nedsiden slik at man kan se om flaggermus er i kassen. I tillegg kan den om høsten renses for eventuell avføring. Husk at flaggermus er vare for forstyrrelser slik at man bør forstyrre flaggermus minst mulig.

    
       

  NYHET: Spettmeis fuglekasse

  Nå har vi fått laget et spesiell fuglekasse til spettmeisen.

  Spettmeisen liker fuglekasser med mye plass. Den kan derfor også ta i bruk Stær fuglekassen og andre større fuglekasser. Om den tar i bruk større fuglekasser med større inngangshull så bruker spettmeisen å forminske inngangshullet til ca 3,2 cm slik at større fugler ikke kommer inn i fuglekassen. Vår spettmeise fuglekasse er derfor en stor fuglekasse med et inngangshull på 3,2 cm og en rustfri metallplate rundt inngangshullet slik at hakkespett og andre meisearter ikke kan forstørre inngangshullet.

  Spettmeisen er den eneste fuglen i Norge som kan gå nedover med hodet først.



   

  NYHET: Kaie fuglekasse

  Kaie er den minste fuglen i kråkefamilien. Den har blitt sjelden og ved å sette opp fuglekasser som spesielt er tilpasset denne vakre fuglearten så bidrar man aktiv til vern av en sjelden fugleart.

  Kaie liker seg i flokk og hekker også helt i kolonier. Derfor er det best å sette opp flere Kaie fuglekasser i nærheten av hverandre.



  Nyhet: Tårnfalkkasse

  Tårnfalken er en nyttig rovfugl som effektiv jakter på smågnagere som ofte blir ansett som skadedyr.

  Denne store og spesielle fuglekassen er spesielt designet til Tårnfalken. Den henges opp i en høyde fra 6 til 8 meter. Vi leverer denne fuglekassen med et spesielt bunnmatriale som gjør det enklere å få et Tårnfalke par til å hekke i denne fuglekassen.

  Denne fuglekassen har målene 30 x 30 x 42 cm og laget slik at den skal hålde i mange, mange år.

       

  Nyhet: Tårnseiler kollonikasse

  Tårnseilere har blitt sjeldne og er rødlistet. Vi har derfor spesialdesignet en kollonikasse for denne vakre fuglearten. 

  Tårnseiler er en nyttig fugleart som spiser meget effektiv mygg og kan holde seg i luften i opp til tre år. Den sover, parrer seg og spiser i luften så den setter seg kun når den skal legge egg eller kjeder seg. Denne sjeldne fuglearten hekker helst i kollonier, noe som er grunnen til at vi designet en passende kollonikasse. Denne kollonikassen har plass til 3 hekkende Tårnseiler par samtidig.

              
   

  Vi har nye uglekasser

   Vi har designet nye uglekasser til forskjellige uglearter.

  Her vil vi gjerne gjengi en artikkel fra namdalsavisa:

  Allerede i januar kan du høre uglene tute i skogen, særlig hvis det er bra med smågnagere.

  Ut og lytt

  Det betyr ikke at de er i gang med hekkinga, men at noen hannfugler allerede hevder sitt område, og markerer dette overfor andre hanner og hunner i nærheten. Selv om mange dominante hanner på denne tida har reirplass og revir, vil det alltid være omstreifende fugler på leting etter hus og hage. Og dette kan jo vi hjelpe dem med.

  Det første man bør gjøre er å finne ut hvilke typer ugler som har, eller kan tenkes å ha, tilhold i området. Går du ut en klar månekveld nå i januar-februar, er det gode sjanser for å høre ugler hvis de finnes i nærheten.

  Perleugle enklest

  Deretter snekrer du kasser med mål og størrelse for den eller de artene du bestemmer deg for. Bruk helst ubehandla materialer. Trykkimpregnert treverk vil holde lenger, men det kan ta en stund før fuglene vil ta de i bruk. Generelt bør uglekasser henges opp i trær omtrent fire til seks meter over bakken. Uglene bygger ikke egne reir, så legg et tykt lag flis fra en morken stubbe eller motorsagflis i bunnen av kassa.

  Perleugla er den arten som er enklest å få i kassa. De kan unnlate å hekke i dårlige museår, men kan ha stort behov for husvære når de fråtser i smågnagere. Heng gjerne opp kassene på myrholmer eller myrkanter i et ellers flatt barskogdominert område. Unngå bratt og tett terreng, der måren har lettere spillerom for eggrøveri.

  Spennende vår

  Haukugla holder ofte til i mer fjellskog og overgangen til bjørkebeltet. Den vil også ha det litt åpent ved reirplassen, så kassa kan gjerne henges i en skogkant med åpning inn mot reirhullet.

  Kattugla er den mest urbane av ugleartene, og det er vanlig å henge kassene i et skogholt omgitt av kulturlandskap med jorder eller hager.

  Den lille spurveugla foretrekker vanlige stærkasser, men vil aller helst ha ei kasse med tykk front. Dette er det litt ekstra arbeid med, men med to-tre planker i frontstykket, blir inngangshullet nærmest som en tunnel.

  Med noen uglekasser i terrenget går du en spennende vår i møte. Men om fuglene ikke skulle vise seg i år, betyr det nødvendigvis ikke at det er noe feil med kassene. Ha tålmodighet til neste sesong. Plasser gjerne kassene med minst en kilometers avstand.

     


  Pakketilbud på fuglekasser

   

  5 forskjellige fuglekasser til ulike fuglearter til en pakkepris på kr 1292,- (kr 168,- rabatt i forhold til ordnær pris). Transåortkostnad på kr 225,- kommer i tillegg.

  1. Halvåpen fuglekasse

  2. Stær fuglekasse

  3. Fuglekasse til Grå fluesnapper

  4. Meise fuglekasse

  5. Fluesnapper fuglekasse

    
             

  Utsatte kommuner får spesialtilbud

  "Anti mygg kampanje"  

  I løpet av sommeren vil kommuner i Norge som er utsatt for mye mygg og knott få et spesialtilbud av naturvern.com. Det er særlig kommuner med stillestående ferskvann og andre våtarealer som vil få tilbudet. Myggen og knotten legger sine egg fortrinnsvis i stillestående eller langsomt rennende vann og i sumpskog. Slike forhold er bra for mange dyrearter og plantearter men fører ofte også med seg at det blir en overpopulasjon av mygg og knott i området.

  "Spesialtilbudet" vil da være slik at visse kommuner kan kjøpe fuglekasser som er spesialdesignet for fuglearter som er meget effektive mot mygg, opplyser daglig leder Ivar Berge fra naturvern.com. Fluesnapperen er en fugleart som spiser fra ca 3000 til 7000 mygg til daglig og derfor vil denne kampanjen dreie seg om fluesnapper fuglekasser.

  For privatpersoner koster denne fuglekassen kr 292,- inkl. moms.

   

  Nytt design

  Tilbudet inkluderer også vern av flaggermus

  Fluesnapper fuglekassene har nå fått et nytt design og er langt mer brukervennlig en våre tidligere fluesnapper fuglekassene. Fuglekassene blir laget av et profesionelt snekkerverksted og blir laget slik at de skal holde minst i 10 år selv i de mest værutsatte områdene i Norge.  

  • Fuglekassene er malt i flere strøk med spesialmaling
  • Fronten til fuglekassen lar seg lettvindt åpnet slik at den lettvindt kan renses etter en hekkeperiode 
  • Fuglekassen har en rustfri metallplate rundt inngangshullet slik at hakkespetten og andre maisearter ikke kan forstørre hullet. Slik blir fuglekassen i hovedsak brukt av fluesnapperen siden større fugler ikke passer inn i hullet
  • Fuglekassens bakside er laget slik at den både enkelt kan henges i et tre via en ståltråd eller enkelt kan skrus på husveggen

   

  Tilbudet som blir sendt ut til noen norske kommuner vil også ta hensyn til vern av flaggermus.

  I Norge er alle arter flaggermus fredet og står på rødlisten over utrydningstruete arter. Siden flaggermusen også er en meget effektiv myggjeger så benytter vi muligheten til å tilføye flaggermuskasser i "spesialtilbudet" som blir sendt ut til noen norske kommuner i løpet av sommeren.

  Men fluesnapperen jager mygg på dagtid jager flaggermus effektiv mygg på natten.

   

  Facebook gruppe mot mygg

  Klarer vi 100.000 som hater mygg?

  Detter er overskriften over en facebookgruppe som per 09.07.2011 allerede har 55722 deltagere.

               

  46,7 prosent av kommunene har ikke gjort noe som helst

  I 2008 sendte miljøvernminister Erik Solheim postkort til alle landets ordførere med oppfordring om å ta vare på hver sin utrydningstruede art. Fortsatt har 46,7 prosent ikke gjort noe, ifølge en undersøkelse Natur & miljø har utført. Vi har listen med kommunenes svar– Nedslående, sier biolog Rune Aanderaa om resultatene fra Natur & miljøs undersøkelse.

  Her er listen med kommunenes svar.

  Én av fem vurderte arter står på den norske rødlisten. Over tusen av dem er kritisk truet eller sterkt truet. Det betyr at de lever i en ekstrem eller stor risiko for å dø ut de nærmeste tiårene. I 2008 sendte miljøvernministeren postkort til alle landets ordførere for å gjøre noe med saken. Hver kommune fikk tildelt én art, som de skulle ta spesielt godt vare på.

  Hva gjorde ordførerne med postkortene? Ble de hengende på oppslagstavlen i de tusen rådhus? Har kommunene gjort noe for å redde de svakeste skapningene i norsk natur? Natur & miljø har undersøkt saken.

  Les hele artikkelen her


                                       

  Fluesnapperen spiser 3000 til 7000 mygg per døgn

  Med sitt brede og flate nebb er fluesnapperen en av de mest effektive myggjegerne. Fluesnapperfamilien er en slekting av trostene som i hovedsak jakter på insekt.  Ved å sette opp spesielle fuglekasser økes bestanden og på denne måten reduseres myggpopulasjonen i ditt nærmiljø.

  Bildet viser en rødstrupe fra fluesnapperfamilien. I Norge finnes det syv ulike arter av fluesnappere. Bestanden er liten så den har lite å stille opp med dersom andre fuglearter ønsker å fordrive denne nyttige arten fra potensielle fuglekasser og rugeplasser.  - Men ved å benytte seg av spesielle fuglekasser med små åpninger, slik at kun små arter kommer inn, så legger man forholdene til rette for at fluesnapperen får tatt i bruk fuglekassen.  Med "Fluesnapper fuglekasser" økes bestanden og myggproblematikken reduseres betraktelig.


  Flaggermuskasse

  Samtlige arter flaggermus i Norge er fredet og er oppført på rødlisten over truete dyrearter

   

  Ved å sette opp flaggermuskasser bidrar man ikke bare med å ivareta en truet dyreart, men flaggermusen er meget nyttig fordi den jakter store mengder mygg og knott. Siden flaggermusenbestanden er sterkt redusert i Norge er det ikke forunderlig at mange områder har en overpopulasjon av mygg og knott. Mygg og knott som kan være plagsom for oss mennesker.  

   

  Kommuner i krig mot myggen

  Stær er på rødlisten over truete arter

  Mange kommuner sliter med plagsom mygg og knott. Dette er ikke bare belastende for innbyggerne men kan også skremme bort turister. Siden kjemisk sprøyting er forbudt i Norge bruker flere og flere kommuner naturen selv for å bekjempe myggplagen.

  Ved og sette opp spesielle fuglekasser for fluesnappere bekjempes ikke bare mygg og knott men det drives også samtidig aktiv naturvern.



  Her er noen eksempler fra kommuner

  Stæren er rødlistet og er i kategorien "NT" (nær truet) 

  Stær er en hulebeboer, som betyr at den hekker i hulrom i gamle trær eller store fuglekasser med større åpning. Det finnes en spesiell tilpassed "Stær rugekasse", som egner seg bra. Siden stæren vanligvis hekker i kolonier, bør flere kasser settes opp i nærheten av hverandre.

  Ved og sette opp slike rugekasser til stær bidrar man aktiv til naturvern.

  Søk