Forberedelser

Før valpen kommer i hus, kan følgende forberedes:

Før man får valpen i hus bør man bruke ventetiden på å forberede seg. Det er lure ting man bør gjøre, og ting man bør kjøpe.
 • Kløende tenner og biting
  En valp har spisse melketenner som det klør i. Derfor er alt som er i valpens tilgjengelighetsområde utsatt for å bli tygd på. Ikke alle valper biter på "alt de finner", men det ofte veldig greit å rydde bort feks. ledninger, bøker, sko osv. slik at valpen ikke får bitt i stykker dette. I tillegg er det viktig og ta bort ting som valpen kan svelge og som da kan sette seg fast i halsen.

 • Halsbånd og lenke
  Halsbånd og lenke trengs ofte når man er ute på tur. Det er ikke båndtvang hele året, men ikke alle steder er sikre for en løs valp, så det er lurt å venne valpen til bånd fra første stund.

 • Mat- og vannskål
  Mat- og vannskål trengs også med en gang valpen er i hus. Selvfølgelig må man også ha mat til hunden. Dette får man ofte (kjøpe) hos oppdretter når man henter valpen. Ingen hunder har godt av å bytte fôr brått, så om man ikke har tenkt å fortsette med samme fôr som oppdretter, så bør man i alle fall kjøpe såpass at man får en myk overgang til nytt fôr (et par uker).

 • Kurv/teppe
  En kurv eller teppe, eventuelt bur som er hundens eget område hvor den får fred er også en nyttig ting. Det er forøvrig lurt å merke seg at valper er glade i å tygge, så i første omgang trenger man ikke å finne det dyreste og flotteste i butikken.

 • Hundeposer
  Hundeposer er svært greit å ha med i lomma allerede når man henter valpen. Du kan bruke vanlige plastposer, men hundeposene, som fås kjøpt i dagligvareforretninger og zooforretninger, er praktiske fordi de er svarte (dvs ikke gjennomsiktige). En valp er ikke renslig, og gjør fra seg akkurat når og hvor den måtte føle for det. Valper er sjarmerende, men ikke for andre dersom man ikke plukker opp det valpen har gjort fra seg der hvor det er nødvendig.

 • Børste, kam og klotang
  Klotang er kanskje ikke det første man får behov for, men det er lurt å venne hunden til å bli håndtert tidlig i eierskapet. I dyreforretningen vil du få hjelp til å velge de du trenger av utstyr.

 • Litteratur
  Enhver blivende hundeeier bør sørge for å ha en del basiskunnskaper om hunders helse, behov, adferd, osv. Spesielt bøker om lydighetstrening bør leses for nybegynneren. Et kurs på en hundeskole, kan også anbefales.