Valg av hund

Det er også mye man skal tenke på når man skal velge hunden man skal ha - når man har bestemt hvilken rase man skal anskaffe seg. Ikke bare er det viktig å finne er oppdretter man kan stole på, men også å finne det rette kullet å velge hund fra.

Hvordan er foreldredyrene?
 • Sykdom og helse
  HD/AD, epilepsi, arvelig øyensykdom mm.
 • Tidligere kull fra samme foreldre eller samme oppdretter
  Se på ting som sykdom, helse og gemytt. Hvordan har hundene gjort det på utstilling, jakt osv.


Gå gjerne på prøver, utstillinger eller den lokale (rase)hundklubben for å få vite mer om det å ha hund, rasen og kanskje treffe noe av slekta til den hunden som man er interessert i.

Hvilken valp ønsker man seg?

 • Liten, middels eller stor
  Størrelsen på valpene i kullet kan gi en indikasjon på hvordan hundene blir som voksne. Det samme gjelder foreldredyrene og tildligere kull fra disse.
 • Tøff eller myk?
  Dette kan man få et visst inntrykk av ved å se på hvordan valpene leker med hverandre eller med mennesker, hvem som er mest "frampå", hvordan valpene takler nye inntrykk og ikke minst, hvem som er først i matfatet.
 • Rolig eller vilter?
  Generelt er tisper roligere enn hanner, men det er også forskjeller mellom valper av samme kjønn.


Hvis du har mulighet, er det lurt å besøke oppdretter flere ganger i løpet av perioden fra valpene er født til du henter din valp. Ikke bare gir det deg muligheten til å velge riktig valp, men også å bli kjent med valpen på forhånd. Oppdrettere med ettertraktete valper har ofte en såkalt "interesseliste" som interessenter kan skrive seg på eller en slags venteliste. En seriøs oppdretter lover aldri bort en valp uten og ha fått gjort seg et inntrykk av valpekjøperen.