Valg av oppdretter

Det er viktig å komme godt overens med oppdretter. Det ideelle er - både for valpekjøper og oppdretter - at disse beholder god kontakt gjennom hele hundens liv. For en seriøs oppdretter så er også dette svært viktig, da dette gir oppdretteren mye tilbakemelding på hva slags parringer som gir bra avkom og hva som ikke bør brukes i avl lenger.

En annen ting som også er viktig, er at oppdretteren er ærlig. En måte å "teste" dette på, er å spørre en oppdretter om de negative sidene ved en rase (som du allerede bør vite etter å ha lest om rasen). Dersom oppdretter svarer at "denne rasen er ikke utsatt for sykdom", så tar den feil. Enten fordi den ikke vet bedre eller fordi den er desperat etter å selge valper. Nå må det sies at en Dogo Canrio virkelig er en rase som utmerker for og være en av de friskeste hunderasene, men HD og AA kan forekomme. Det finnes desverre oppdrettere som fortsatt avler på hunder med HD eller AA, noe som er arvelig og noe som i sterk grad er useriøs oppdrett.

Be om å få se begge foreldredyrene. Det er ikke alltid det er mulig å se hannhunden dersom den har vært tilreisende langtveisfra, men man skal få vite hvem faren er og hvem som eier ham (for å kunne kontakte dem) og gjerne litt om meritter som denne hunden har. Et naturlig spørsmål vil også være hvorfor akkurat denne hunden ble valgt.

Valpen skal, i følge NKK, ikke leveres før den er 7 uker gammel. La den gjerne bli 8 uker før du henter den, selv om lysten er veldig stor de siste ukene. Dette er fordi den de siste ukene (og dagene) lærer utrolig mye både av sine søsken og mor (eventuelt andre som også er med på å sosialisere valpen). Denne siste tiden sammen med moren og resten av kullet er av stor betydning for hvordan hunden blir i forhold til andre hunder senere i livet. Den lærer å kommunisere og omgås andre hunder på hundevis.

Spør gjerne om hvilke meritter oppdretter har på diverse prøver (bruks eller utstilling) på spesielt den tispen som hun skal ha valper på. Dersom man spør om de andre hundene som oppretter har - da kan man få et mer helhetlig bilde.

Det finnes også frivillige organisasjoner som driver med omplassering av hunder. Disse kan ha renrasete/blandingshunder og voksne/valper som sårt trenger gode familier. Dette kan være et godt alternativ, samtidig som du gjør en god gjerning. Du finner lenker til flere omplasseringsforeninger her: Fod gården