News

Kuperte ører

 

Kuperte ører på Dogo Canario

Først og fremst vil jeg understreke at denne artikkelen ikke skal fremme synspunktet for kuperte ører eller haler. Denne artikkelen skal kun bidra til å opplyse om hvordan ører blir kupert og hvordan man skal behandle øret dersom noen anskaffer seg en hund fra utlandet som har kuperte ører. Når det gjelder kuperte haler, så vil jeg her ikke gå inn på dette siden haler på rasen Dogo Canario / Presa Canario ifølge rasestandarden ikke skal kuperes.

I Norge er kupering av ører forbudt. Det er derimot lovlig å importere hunder med kuperte ører fra land der kupering av ører er tillatt. I nesten hele Europa er ørekupering også forbudt men noen oppdrettere fra noen Europeiske land reiser lovlig til naboland der kuperingen er tillatt og ørekuperer der for deretter å reise tilbake med hundene til hjemlandet. Men selve importen av hunder til Norge er komplisert siden spesielle forhåndsregler må følges i forhold til Mattilsynet, Tollvesenet, flyselskapet og veterinærbesøk både fra importlandet og en etterkontroll i Norge. Så det er ikke bare og reise til et land og kjøpe med seg en hund med hjem. I tollen vil man således blitt fratatt hunden og hunden må i en 3 måneders karantene, noe som absolutt ikke er dyrevennlig. I tillegg vil det koste en formue siden dagsprisen på karantenestasjonene er dyre og boten for «ulovlig innførsel» ofte også kan være høy. Fra land utenfor EU er innførsel av hunder uten karantene nok så vanskelig men også mulig. Innenfor EU finnes det derimot omtrent ikke land der kupering av ører fortsatt er tillatt så om man vil innføre en hund som er lovlig kupert så bør man absolutt sette seg inn i alle lover og regler!

Det finnes dessverre noen oppdrettere i utlandet som ulovlig kuperer ører selv, og dette er virkelig dyreplageri. Grunnen til at ørekupering ble forbudt var nettopp det at det ofte var oppdrettere som kuperte ørene selv for å spare penger til en veterinær. I slike tilfeller vil valper uten bedøvelse få skjært av deler av øret og sydd det opp. Ved innførsel til Norge og andre land er det derfor påkrevd at man kan bevise at ørene er lovlig kuperte.

Ører kuperes i sjette til niende uke (senest i trettende uke) av en veterinær under narkose. Etter at valpen våkner av narkosen så har valpen vanligvis fått noe smertestillende og ørene er bandasjert. De kuperte ørene trenger da ca. en ukes tid for å leges. I denne perioden føler valpen ingen smerter. Etter dette trekkes trådene og ørene bandasjeres fortsatt for å få disse til å stå oppreist. Hvor lenge ørene skal bandasjeres for å få disse til og stå er noe forskjellig fra rase og det kuperte øret. En Dobermann har vanligvis nok så lange kuperte ører mens en Dogo Canario har kortere kuperte ører. For å få lange kuperte ører til å stå oppreist trengs det vanligvis noe lenger tid en hos korte kuperte ører. Teipen man bruker for å få ørene til og stå oppreist er medisinsk sportsteip som man får kjøpt på apoteket.

Men husk at du ikke kan stille ut hunder med kuperte ører på utstillinger i Norge!

På bildet vises en kupert Dogo Canario som er broren til vår Cerberos Gran Canarian Cano.